dissabte, 3 de novembre de 2007

LES TOMBES DEL MORO


Molt properes a la masia La Vila, en direcció a Rocafort. A l'esquerra del camí i, també molt a la vora d'un antic forn de pega que hi ha a l'altre costat del camí forestal N 41º 43.831 E 1º 57.259.
Les dues primeres sepultures estan molt malmeses i erosionades per causa de la naturalesa sorrenca de la roca base. De la més meridional tan sols en resta la marca del fons, que és gairebé imperceptible. L'altra conserva la capçalera, el lateral dret, el fons i clars vestigis de l'encaix per a la tapa. Foren excavades arrenglerades, una a tocar de l'altra, se suposa que eren de la mateixa tipologia. Això és, de forma trapezial, com denota la més ben conservada. Estan ben orientades a sol ixent, i entre les dues hi ha les restes d'un forat circular preparat per a un ritual funerari que encara es desconeix.
L'estat de conservació de les altres dues sepultures tampoc no és bo, però si força millor que el del primer grup. També estan arrenglerades i gairebé juntes. Són de forma trapezial, assolint uns dos metres de llarg, 50 cm. d'amplada a la capçalera, 30 cm. d'amplada a la part dels peus i 50 cm. de profunditat. Mostren clarament l'ajust per les tapes, i a la banda esquerra de la més oriental, a l'alçada dels peus, també es conserva un forat circular. L'orientació dels enterraments és vers tramuntana, amb una lleugera derivació a sol ixent. Amb tot, el bloc de roca en el qual estan emplaçades, es troba força inclinat i mogut del lloc original per causa de l'erosió que afecta el talús de terra que li fa de base. Així doncs, és probable que l'orientació inicial de les tombes fos una altre més derivada cap a llevant. Es pot donar una aproximació teòrica i provisional en base a la seva tipologia, això és, d'entre els segles VIII i IX.
Publica un comentari a l'entrada