dissabte, 3 de novembre del 2007

SANTA CREU DE PALOU





Aquesta esglèsia N 41º 41.010 E 1º 55.486 podria considerar-se una obra del segle XI o XII. Des de fa molts anys, està abandonada del tot i el seu estat s'ha de dir que és ruïnós. L'absis que té les típiques arcuacions llombardes, és l'obra antiga més ben conservada, sobretot exteriorment. La coberta és en bona part esfondrada, i tot fa suposar, que si no s'hi posa cura, cosa molt difícil, que dintre d'uns anys no en quedarà res. Com que el desnivell entre la nau i l'absis és important, és necessari salvar-lo amb uns esglaons; és per aquest motiu que l'absis és més alt. Les pedres treballades de la porta d'entrada, que s'havia construït com a fruit d'una reforma d'ara fa molts anys, avui es poden veure en una portalada d'una casa de Mura. Que quedi ben clar que no foren robades, el senyor rector, també de fa molts anys, se les va vendre.
Les cases que feien més ús de l'església i del cementiri, actualment profanat, eren les del Puget, de Puigdoure, de Mata-rodona i del Farell, abans conegut amb el nom de la Pineda.


1 comentari:

Xavier Martorell ha dit...

Avui l'hem visitat amb els meus fills, molt interessant, especialment la petita cripta que ha donat joc a tota mena de comentaris entre els nanos.

Felicitats un cop més per la teva tasca.