divendres, 21 de març del 2008

RESTES DE L'ERMITA DE SANTA CECILIA DE TALAMANCA









Ja feia dies que em rondava pel cap, anar a la recerca de les restes de l'ermita de Santa Cecília de Talamanca, l'únic que em faltava era trobar-ne les coordenades exactes. Després de buscar i buscar vaig donar amb elles. No ha estat fàcil, doncs les que figuren en l'informe del patrimoni cultural, desenvolupat per la Diputació de Barcelona i segons el meu entendre. No són del tot exactes. Bé però, posant-hi un xic d'imaginació, al final s'ha trobat l'indret desitjat.
Aquesta vegada, hi fet la sortida acompanyat dels meus bons amics Antoni Mora i en Feliu Añaños, gràcies a ells la troballa ha estat inoblidable.
Aquestes ruïnes estan situades al nord de la riera de Talamanca a 469 m. d'alçada, i en la contrada coneguda com el Pla del Molí, envoltades per una densa vegetació on predominen els pins i matolls.
L'enderrocada capella romànica de Santa Cecília, data del segle XI, N 41º 44.713 E 1º 58.697 i especialment el nom de l'advocació que antigament s'hi venerava, va servir de topònim d'una part de les terres d'aquella contrada.
D'aquesta obra només en queden les restes dels murs perimetrals, de planta rectangular d'uns 25 metres quadrats i poca cosa més. No hem vist restes de la coberta ni de l'interior.
A uns 18 metres hi trobem una construcció de pedra seca N 41º 44.722 E 1º 58.692 que intuïm a pensar, que va ser construïda amb els carreus de l'ermita.
Seguim en direcció nord uns 123 metres, i trobem de nou un altre construcció del mateix tipus que l'anterior, però aquesta per cert molt majestuosa i amb una inscripció que diu "6 JVNY 1789" N 41º 44.779 E 1º 58.697 que també ens dona a pensar, que fou construïda amb carreus de l'ermita de Santa Cecília.
Amics lectors, us recomano la visita. Val la pena.

1 comentari:

antoniomora.verges@blogger.com ha dit...

Joan;
Per la magnificiència de les restes; pel fet que malgrat no trobar-ho sembla que hi havia un cementiri; podem pensar que aquesta "ermita" o "capella" era en realitat un monestir ?