dissabte, 26 de juliol del 2008

A "CAVALL" ENTRE ARTÉS I CALDERS
















El nom d'Artés es creu que pot provenir del llatí ARTIUM, que significa puig fortificat. Aquest fet es fonamenta en les proves de l'existència ja al segle VI d'una església fortificada al capdamunt del puig d'Artés, petit turó on es van assentar els primers pobladors, per anar baixant posteriorment al llarg de la vall.
Les restes de l'època clàssica són nombroses i permeten confirmar l'existència d'un poblament continuat durant set segles. Cal destacar el Jaciment de Matacans 350 mts. N 41º 46.962 E 1º 56.176, on se suposa l'existència d'una vila Ibèrica - Romana - Medieval.
Can Vila 340 mts. N 41º 47.256 E 1º 56.537 és una masia catalana que data del segle XIV, en l'interior del seu recinte es troba la capella de Santa Fe d'estil Neogòtic, Contemporània. Avui aquesta masia, ha estat convertida en restaurant, on àpat, servei, ambientació i amistat s'uneixen per ser perfectes.
Molt a prop, es troba el Jaciment de la Torre del Turó del Pla de Can Vila 352 mts. N 41º 46.833 E 1º 55.928 d'estil Medieval i envoltat per vinyes.
Ja dins el terme de Calders, trobem el Centre d'Art i Sostenibilitat del Forn de la Calç de Calders 368 mts. N 41º 46.758 E 1º 56.648, vol ser un punt de trobada entre cultura, historia i sostenibilitat. Envoltat de natura, s'han recuperat uns antics Forns de Calç per la seva singularitat, estat de conservació i valor arquitectònic i industrial, amb l'objectiu d'establir un centre d'art contemporani i sostenibilitat a la comarca del Bages.
El Centre es vol dedicar a la investigació, producció i exhibició de projectes de cultura i art contemporanis, en totes les seves vessants conceptuals i formals, especialment en les relacionades amb l'ecologia i el medi natural, tenint molt en compte les característiques físiques del lloc: antiga pedrera, medi natural ben conservat, bona relació entre natura i activitat humana i especialment la singularitat dels forns de calç. Trets carecterístics i diferenciadors d'aquest Centre.
El Centre d'Art i Sostenibilitat, te pensat disposar d'una sala permanent on s'exposarà un recull històric i tècnic dels forns de calç de Calders.
Un espai d'exposicions temporal on s'acolliran, projectes diversos al llarg de l'any: pintura, escultura, fotografia, instal·lacions i projectes multimèdia.
Un espai escènic a l'aire lliure, a on es programaran activitats de teatre i musica.
Elements Bío-arquitectònics i tècnics sostenibles amb caràcter demostratiu.
Tallers sobre tecnologia, creació i pensament contemporani adreçats a estudiants, creadors i artistes.
A un quilòmetre del Centre d'Art, es troba la masia de Torre-Cabota, on es pot veure la capella de la Mare de Déu de Fàtima 436 mts. N 41º 47.099 E 1º 57.607, que data de l'any 1.681.