dilluns, 1 de febrer del 2010

MAS FOREST O FORÉSTEGA






Del 7 de les calendes de desembre de l'any 1303, coneixem un document que ens diu que "Ponç de Soler i Alemanda, sa muller, del castell de Pera, de la Vall d'Horta, estableixen una peça de terra situada en el castell de Pera, a favor de Romeu i de Pere de Mata, del castell de Mura".

Un parell de segles més tard, el 14 de maig de l'any 1540, un antic document ens explica que: "L'honorable Rafel Joan de Paguera, dels castells de Mura i de Claret, signa una carta de precari dels masos Furest, de Moragues, Moronell, Llacuna, Satria i Esmanella..."

Aquestes són les dues úniques notícies que tenim d'aquest mas. La primera ens fa coneixedors del cognom de Romeu de Forest, i la segona ja ens parla d'un mas d'aquest nom, en un precari fet a favor d'en Joan Mata.

La Sesta de la Foréstega 752 mts. 31T 416071 4615099 ens queda situada sota el Collet de la Sabatera, i aquest topònim és el nom del turó existent sobre la Foréstega.

Les Sestes són uns excel·lents planells ombrívols coberts de boscúria, conservats a posta per amorrinar el bestiar en les llargues hores de la forta calda estiuenca.

El lloc on es troben les restes dels murs, que quasi ja no treuen el cap de terra, és molt bonic. Les alzines han ocupat els terrenys de l'antic mas.

Al entorn d'aquesta contrada podrem contemplar, les restes dels murs de les antigues feixes que eren necessàriament conreuades pels propietaris d'aquest desaparegut mas.

L'any 1540 l'honorable Rafel Joan de Paguera, signà carta de precari d'aquest mas, i que en aquella època el mas, amb tota seguretat, ja era un antigot.