dimarts, 4 de maig del 2010

EL PUIG DE LA BALMA I EL TORRENT DELS CODOLOSOS








En un dels indrets més bonics del terme de Mura, hi ha l'anomenada casa del Puig de la Balma 537 mts. 31T 413698 4616286, construcció aixoplugada en l'interior d'una important balma.

És de creure que en el decurs dels segles la casa va anar experimentant importants transformacions i les corresponents ampliacions, d'acord amb les necessitats pròpies de la pagesia en aquelles èpoques.

No hi ha pas cap mena de dubte que és una casa emblematica del municipi de Mura.

No n'hi ha pas cap més, que ens pugui recordar aquesta obra. Té una ermita dedicada a Santa Margarida, datada a la segona meitat del segle XVIII i la campana actual, va ésser reposada el 20 de juliol de 1996.

Darrerament, la casa, disposa d'unes excel·lents dependències, són ara, un curiós museu d'eines del camp.

Les primeres notícies que en parlen són de l'any 1149.
Aquesta casa està situada a llevant de la carena de Roca Picarda, sota un cingle que domina el torrent dels Codolosos, on es troba una balma que porta aquest mateix nom 505 mts. 413855 4616403.

Per anar-hi amb automòbil cal seguir la pista forestal, que surt al quilòmetre 2,2 a l'esquerra de la carretera de Mura a Rocafort. En aquest punt, i degudament indicat, es travessa el pont del Puig, sobre la riera de Nespres. La distància del pont a la casa és d'uns 2,5 quilòmetres.