dissabte, 22 de gener del 2011

CONVENT AGUSTÍ DE SANTA MARIA DEL PLA




En aquest lloc existia una ermita dedicada a Santa Maria, documentada des del segle XI 405 mts. 31T 359433 4636779.
L'ermita i la propietat van ser cedides el 1665 a l'ordre dels Agustins, que a l'any 1735 van edificar un convent, i més endavant, en 1773, una església.

La primera comunitat del convent estava formada per un prior, dos sacerdots i un coadjutor. Aquests es dedicavent als sagrats ministeris i tenien escola de primera ensenyança de llatí. Al 1800 la comunitat va haver de marxar degut a les persecucions. Un cop fora els frares, el batlle va fer tapiar l'església i el convent. Poc després l'Estat es feu càrrec de l'edifici i el vengué a Antoni Purroy l'any 1844.

Els veïns de Sanaüja, indignats, es varen armar i amb el rector davant intentaren fer-se amb el convent. Dies despres uns quants es varen unir i varen conseguir comprar la propietat. Avui l'edifici conventual està força malmès.

2 comentaris:

Francesc ha dit...

Soc un enamorat de Mura i, per tant et segueixo fidelment en tots els teus escrits i fotos. T'animo a continuar perquè ho fas molt bé.

francesc ha dit...

Hola Joan, veig que vas eixamplant els límits del Bages, suposo que deu ser per que aquest sa quedat petit per una persona tan dinàmica com tu, m'alegra molt veure't al peu del canó.