dilluns, 19 de setembre del 2011

COVA DEL FRONTAL



Aquesta cova es troba anunciada com podreu comprovar en aquestes fotografies, en el hall del Consorci de les Valls del Montcau (Mura), en que explica que els primers vestigis documentats pertanyen al neolític (5.500 - 2.200 aC) i es troben en coves com la de Sant Esteve o la del FRONTAL.
Quina llàstima, ningú sap on és. Es creible això?.
Ja fa temps que vaig al darrera de localitzar la COVA DEL FRONTAL, pel que es veu, es tracta d’una cova única al Parc de Sant Llorenç del Munt, segons comenta en Jordi Guillemot al seu web:
També podeu trobar més informació al web de la Generalitat de Catalunya
Bé quan dic informació, em refereixo a quatre fotos, i que es troba situada dins la demarcació de Mura i cap més informació.
M’oblidava, es troba un apartat dins aquest web, que diu textualment: Per a més informació sobre aquest jaciment poseu-vos en contacte amb el Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya.
No cal que perdeu el temps, la resposta que em van donar va ser:
Benvolgut Joan,
Tenim algunes informacions d’aquesta cova però no disposem de la seva localització concreta.
Ho sentim.
Albert Sierra i Reguera
Responsable d’Innovació i Comunicació
Servei de Suport Tècnic i Inventari.
En vista de l’èxit, vaig pensar que el Centre Excursionista de Catalunya em sabrien donar raó de la seva ubicació, i els hi vaig escriure un correu electrònic demanant informació al respecte.
La seva resposta fou la següent:
Bona tarda Sr. Escoda: La secretaria del Centre Excursionista de Catalunya em passa el seu correu electrònic en el que demana informació sobre la cova del Frontal per si li puc proporcionar alguna dada.
Sóc membre de la secció d’espeleologia (ERE) del CEC i co-administrador del web www.espeleoindex.com
(visualitzar millor amb Mozilla Firefox o Google Crom), on des de fa tres anys estem fornint una base de dades de totes les cavitats subterrànies de Catalunya.
Davant la seva pregunta sobre la cova del Frontal ni tant sols tenia informació de la seva existència. He estat cercant per la xarxa i he trobat una fitxa completa sobre ella a www.elcaudelguille.net
(naturalment i com ja sap, no hi consta la seva situació).
La descoberta i exploració d’aquesta cova va ser feta per membres del Centre Excursionista de Terrassa cap allà el 1997 i tinc alguna relació d’amistat amb ells, però m’imagino que no volen donar la localització per protegir la cavitat, tant les formes litogèniques com les restes arqueològiques que sembla s’han trobat.
En resum, un cas en tot similar a la Cova Regal-Marcet. No sóc ningú per jutjar el procediment i el secretisme que han decidit prendre els descobridors. Però tard o d’hora aquestes coses sempre s’arriben a descobrir.
Lamento no poder ajudar-lo, però és que no sabem absolutament res i m’imagino que a mi, malgrat la relació, tampoc em dirien res si els hi preguntés.
Cordialment
Josep-Manuel Miñarro (Barcelona)
Després vaig pensar que tal vegada els Senyors del Consell Comarcal del Bages em donarien alguna esperança, i els hi vaig adreçar un correu, on la seva resposta fou la següent:
Hola Joan,
Gràcies per contactar amb nosaltres. Tot el que puc dir sobre aquesta cova és que sabem de la seva existència ja que un espeleòleg, que no recordo el nom però se que treballa a la UAB, la va descobrir i batejar amb el nom de Cova del Frontal. Tanmateix no s’ha fet pública la localització exacta.
Sento no poder ser de més ajuda.
Salutacions.
Carme Vélez Casellas
Tècnica de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages.
No perdo l’esperança i aquest cop, escric un correu al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.
La resposta que n’obtinc és aquesta:
Joan,
No ho sabem. Hem intentat esbrinar-ho per temes d’inventari i no ho hem aconseguit.
No en tenim cap dada. Creiem que en Guillemot no ha comunicat les dades a ningú.
Sembla que és una cavitat amb un cert interès, si aconsegueixes informació t’agrairem que la comparteixis amb nosaltres per tal de poder fer-ne la catalogació i posterior seguiment.
Josep Canals i Palau.
Per últim dirigeixo un altre correu al Sr. Guillemot (suposat descobridor) i la seva resposta va ser:
Hola Joan,
Ara com ara el que hi ha publicat sobre la cova del Frontal és tot el que puc donar a conèixer i les raons que hi ha escrites ja les coneixes. Em sap greu, perquè d’entre d’altres coses en podries fer un bon reportatge fotogràfic de qualitat, com els que fas habitualment. Sento que les experiències que vaig tenint em demostrin que és la millor forma de preservar aquest i altres jaciments: la cova però, està allà i cadascú és lliure de fer el que li plagui amb ella, per descomptat.
Espero que estiguis del tot recuperat.
Salutacions
Jordi Guillemot.
També hi dirigit correus electrònics al Centre Excursionista de Terrassa, i al Centre Excursionista de Sabadell, no obtenint fins ara cap resposta per part d’aquestes dues entitats.

Senyors això és fer país, el demès són histories.
Visca la cultura, i visca el secretisme.
Per creure totes aquestes respostes, hi ha que viure-les.
Com més ignorants siguin les persones, millor pels politics.
Com deia aquell: VISC A CATALUNYA

7 comentaris:

antoniomora.verges@blogger.com ha dit...

Hola Joan,
Com la REGAL ESCODA, aquesta més d’hora que tard l’acabarem trobant.

un espeòleg ha dit...

Hola Antonio Mora Verges,

Que jo sàpiga la cova que vostè anomena "regal Escoda" el seu nom correcte és REGAL MARCET nom que va posar el seu descobridor. Si us plau no canviem els noms de les cavitats espeleològiques.

Moltes gràcies.

Joan Escoda Prats ha dit...

Sr. “Un espeòleg”, suposo que es refereix a espeleòleg (no canviem la gramàtica).

La intenció de l’amic Antonio tant sols fou, que degut a la nostra amistat, va volgué gastar una petita broma al respecte i sense més importància.

Jo també comparteixo amb vostè que la toponímia no es pot canviar, però per la seva informació li diré, que aquesta cova que vostès l’anomenen REGAL-MARCET i que segons vostè la va descobrir el Sr. Jordi Guillemot, jo tal vegada li diria, que de descobrir res de res, en tot cas, la va redescobrir, doncs aquesta cova el seu nom original fins al seu redescobriment fou la COVA DE PUIGDOURE i que en èpoques de la Guerra Civil Espanyola, ja s’hi trobaven persones emboscades.

Si vol més informació pot preguntar als pocs avis que resten a Rocafort del Bages.

antoniomora.verges@blogger.com ha dit...

Gènesi, 2,19, 20
No hi ha res sagrat en els noms.
Tothom pot modificar-los, i eixí es fa en ocasions de forma no conscient.
El Joan Escoda, comparteix amb tu aquesta ‘obsessió’ - en puc donar fe -, personalment no li dono cap importància, i fent analogia en aquella facultat que Déu dona als homes, batejo tranquil•lament allò que sembla.
Possiblement la cova de Puigdoure, devia anomenar-se de forma diferent, abans de l’existència d’aquella magnifica casa, que dissortadament s’està enrunant davant d’indiferència general.

jguillemot ha dit...

Benvolgut Joan,

Sense ànims de polemitzar penso que val la pena completar el teu retrat de la 'secta dels secrets' amb una frase extreta de la petició que em vas adreçar: PROMETO NO DIFONDRE LA SEVA LOCALITZACIÓ.
Aquesta forma teva d'actuar té un nom i diversos qualificatius amb els quals ara jo també podria acabar fent-ne una sèrie d'exclamacions i crits al cel. Però no ho faré i no pas perquè en vulgui fer un altre secret, sinó perquè confio que els teus lectors descobriran planerament el que vull dir.
Cordialment,

J. Guillemot

Joan Escoda Prats ha dit...

Sort que no volem polemitzar !,

Portem – amb el teu – 6 comentaris.

Jo se el que et vaig dir, i és molt senzill descontextualitzar una frase, “les raons que hi ha escrites ja les coneixes”

Doncs no benvolgut Jordi, no les conec, i agrairia molt que ja que estem en família, ens ho expliquessis a tot de forma planera.

Els lectors – teus i meus – ho esperen amb ànsia.

Joan.

Joan Escoda Prats ha dit...

Apreciat Jordi Guillemot,
Aquest és el correu que vaig lliurar, al Sr. Jordi Guillemot. El faig públic perquè tots els lectors d'una banda i altre, estiguin assebentats de tota aquesta polèmica.
Començo d'estar fart de no poder explicar les veritats.

CORREU ENVIAT AL SR. JORDI GUILLEMOT:

Apreciat Jordi,
Estic interessat en fer una visita a la Cova del Frontal. Seríes tant amable d'informar-me com arribar-hi?. O si no et fos molestia, podriem anar-hi tots dos junts?.
Prometo no difondre la seva localització.

En espera de les teves notícies, rep un cordial saludo.
Atentament.
Joan Escoda i Prats

A partir d'aquí, cada un de vosaltres, podeu fer la vostra conclusió.