dimarts, 26 d’agost del 2014

EL JUNYENT








EL JUNYENT 526 mts, 31T 393336  4619099 es troba situada al municipi de Rajadell i és una masia dels segles XVIII, XIX, i XX, però d'origen medieval. La masia està tancada per un clos a l'interior del qual hi ha una casa, un pati, diversos coberts i la pallissa. Separadament hi ha un conjunt de tines i una nau de construcció moderna.

La casa presenta una estructura complexa, ja que diverses ampliacions li han anat canviant l'orientació de la façana principal i la porta d'accés. Actualment està composta pel cos primitiu i un volum secundari adossat construït el 1745. Ambdós cossos són de planta rectangular i coberta de doble vessant, amb planta baixa, planta primera i golfes. A partir d'aquesta estructura fundacional s'hi han anat afegint dependències a llevant i a tramuntana.

Les parts més antigues de la casa són a la planta baixa, on es conserven una volta de pedra i unes cambres amb enllosat. La planta primera s'aixecà al segle XVIII. Les parets de la casa són fetes majoritàriament de maçoneria. Hi ha diverses finestres emmarcades amb carreus.
L'actual façana principal té un portal adovellat i unes escales d'accés. En una fase més moderna s'hi ha afegit un cos amb una galeria, balcons i una terrassa.

Els coberts i les dependències de treball es troben a la banda de migdia de la casa.

A l'entorn immediat de la casa s'hi observen uns grans blocs de roca de conglomerat i una enorme alzina centenària. També hi ha una bassa i un hort.

L'any 1994, es va adaptar com a casa de turisme rural, en la qual els hostes comparteixen espais i agradables experiències amb els propietaris.

El Junyent ofereix estades durant tot l'any i la seva capacitat es per a 7 persones.