dissabte, 9 de juliol del 2011

SANTA MARIA DEL CASTELL DE GÓSOL






Fora del poble de Gósol, en un turó immediat, hi ha les ruïnes de l'antiga església parroquial, que havia estat la del castell (Santa Maria del Castell de Gósol) 1476 mts. 31T 389487 4676612.

Era de grans dimensions i tenia una sola nau, curiosament orientada al NE i la façana al SE, sense absis i coberta amb volta de mig punt, molt austera. Al costat de la nau s'alça un robust campanar de torre, de planta quadrada, que segons sembla es devia tractar d'una torre defensiva del castell, la qual posteriorment devia ser sobrealçada per tal de ser utilitzada com a campanar de l'església.
S'en conserva una imatge romànica de la Mare de Déu, actualment al Museu Nacional d'Art de Catalunya. És una talla de fusta policromada que data del segle XII, romànica, que representa la Mare de Déu asseguda en un tron i amb el fill a la falda.


Aquesta església, és esmentada ja l'any 839 en l'acte de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell. L'any 1273 Galceran de Pinós otorga a Gósol la Carta de Franqueses i passa a ser una vila fortificada. En la primera Guerra Carlina la vila va ser objecte d'un setge de les tropes carlines que van cremar varies cases de la vall.

Una escala interior ens permet pujar fins a la part superior des d'on podem contemplar la magnífica vista del poble fortificat i els punts més extrems de la vall. Des de dalt de la torre de vigilància es pot contemplar tota la vall rodejada, al Nord per la serra de Cadí, a l'Est pel Pedraforca, al Sud la serra d'Ensija, a l'Oest la serra del Verd i les Costasses.

Les ruïnes de l'antic castell de Gósol permeten veure l'estructura d'un típic poble de muntanya del segle XIII: els carrers, les cases i part de la muralla que encara es conserva dreta.