diumenge, 1 de juliol de 2018

MINA DE LA FONT DE L'AVI (Moià)

MINA DE LA FONT DE L'AVI  749 mts.  31T  425681  4631419
Partint de la masia de Passarell, veureu tres camins, heu de triar el central i transcorreguts uns 549 mts. veureu a la vostra dreta una fita com es mostra en una de les fotos. Continueu per la dreta per una pista plena de vegetació, i al cap d'uns 205 mts. trobareu a l'esquerra aquesta mina, disposa d'una porta metal·lica, però al no estar tancada ens permet accedir al seu interior, on podrem observar una planta quadrada de metre i mig plena d'aigua, i una galeria excavada a la muntanya feta amb maons formant una volta.
Durant la segona meitat del segle XIX, s'intenta revitalitzar la indústria tèxtil i per tant la necessitat d'aigua per poder dur a terme dita activitat. És quan apareix la figura del Sr. Josep Coma i Passarell (1831-1915) hereu d'un gran patrimoni, va establir una fàbrica de tint i necessitava d'aigua per poder fer funcionar l'esmentada fàbrica. A partir de llavors, a l'any 1868, aquest empresari decideix comprar l'aigua de les fonts de Passarell i de l'Avi, conduint aquesta fins a la seva fàbrica, arribant a un acord amb l'Ajuntament de Moià per suministrar part d'aquesta al poble de Moià.
A partir d'aquest fet, els propietaris de les masies de Castellnou i d'en Molí d'en Pujol, li posen un plet, ja que consideraven que l'aigua que s'enviava al poble, els feia falta per fer funcionar els seus molins.
Aquestes disputes van durar molt de temps, i no van ser resoltes fins passats trenta anys, essent el poble que patia una manca crònica d'aigua, qui en patí les conseqüencies.