Els primers documents que parlen de la casa de Mata-Rodona N 41º 39.846 E 1º 56.241 són del 1.633 i segons unes pàgines de la Consueta de Mura, hi figuren com habitants d'aquesta casa: Cristobal Matarodona, Salvador Matarodona, Jaume Matarodona, Bartomeu Pujol, Antonio J. Matarodona, Hyeron Serra, Joana Perges, Joan Rollac, Agustina Matarodona, Valentina Matarodona, Antonia Matarodona, Agnes Matarodona, Llorenç Matarodona, Pere Matarodona, Valenti Matarodona, Eulalia Matarodona, Guillem Longo, i Miquel Serra.
Abans d'arribar a la casa de pagès de Mata-rodona, a la dreta del camí i al peu de la pista forestal hi ha l'ermita dedicada a la Immaculada Concepció N 41º 39.962 E 1º 56.138. És una ermita de construcció rectangular. La Consueta de Mura, any 1.592, ja en parla.
A uns cinc-cents metres de la casa i en direcció al Coll d'Estenalles, podrem observar el Forn d'Obra N 41º 39.923 E 1º 56.428 i la Teulería N 41º 39.990 E 1º 56.486.
2 comentaris:
Hola Joan;
Veig que vas aprofundint en el teu "Bages". És sens dubte una de les zones més boniques i alhora més desconegudes de las Catalunya interior.
En nom del " Forat Negre" dels indrets oblidats, gràcies, gràcies, gràcies.
Antonio Mora Vergés
Més amunt de la bassa hi ha el pou de la casa, al estil del farell. Des del pou, surt un camí, ja gairebé perdut (no comfondre amb el camí que va cap al torrent del Infern) que porta directament a Puigdoure i que sens dubte havia de ser el normal per anar de Matarodona a Puigdoure (les baumes de Puidoure no tenen desperdici!) També és l'única manera d'entrar dins del torrent que queda al oest de la casa.
Per cert d'on treus les dades històriques de les cases?
Salutacions
Publica un comentari a l'entrada