dissabte, 19 de juliol de 2008

LA BALMA DE L'ESPLUGA DE SANT QUIRZE SAFAJALa balma de l'Espluga de Sant Quirze Safaja 585 mts. N 41º 43.854 E 2º 09.629 presenta tres fases, la primera és de caràcter epipaleolític; la segona fase està caracteritzada per una indústria lítica de raspadors, perforadors i geomètrics, encara sense ceràmica; la tercera fase s'inicia amb geomètrics, escassa ceràmica llisa, seguida per ceràmica cardial i tipus Montboló.
Els testimonis més antics han aparegut en les excavacions fetes l'any 1.960, on a cinc metres de profunditat es trobà únicament material lític.
Durant el Neolític Mitja, els assentaments es construïen a l'aire lliure de manera majoritària, tant als meandres dels rius com a les planes. En el Neolític Final es van tornar a emprar les coves, per la qual cosa van tornar a existir els dos tipus d'habitat de manera alternativa segons els llocs geogràfics que s'ocupaven.
Un exemple d'habitat en cova o abric propi del Neolític Antic, el tenim en aquesta balma. Es tracta d'un abric de roca calcària, en forma d'arc de cercle d'uns cent metres de longitud, per quinze metres de profunditat, que es va utilitzar com a habitatge, durant algunes etapes prehistòriques.

1 comentari:

antoniomora.verges@blogger.com ha dit...

Joan,

He acabat els adjectius !

Afirmo !. No es pot fer millor !!!