El terme de Collsuspina, que la demarcació territorial del 1.936 va assignar a la comarca d'Osona, és un municipi integrat fisicament a la subcomarca del Moianès.
La importància del terme com a via de pas és confirmada per la primitiva via romana de l'època proconsular documentada entre el 124 i el 115 abans de Crist per dos mil·liaris romans, un aparegut prop del Vilar de Tona, al peu de la costa, i l'altre a Can Vendrell de Santa Eulàlia de Ronçana, tots dos de l'època del procònsol Sergi Manni. Un tercer mil·liari, amb la inscripció malmesa, aparegué posteriorment a Vilageriu de Tona, el qual acabà de confirmar el traçat d'aquesta via romana, que coincideix en una bona part amb la Strata Francisca de Vic a Manresa, abundosament documentada a Collsuspina i a Moià des dels volts del 1.050.
Malgrat aquestes referències del passat, el poble com a entitat municipal és modern, ja que es va separar de Tona entre els anys 1.840 i 1.841. El nom, el va manllevar del gran mas de l'Espina, citat com a nom geogràfic l'any 924 i com a nom del coll i d'un mas els anys 1.051 i 1.079.
El mas de l'Espina està emplaçat vers el SE del poble, és un gran casal amb annexos que revelen construccions dels segles XVI al XIX, el qual disposa d'una gran galeria i alguns elements esculpits del segle XVI.
Molt a prop d'aquest mas i just al torrent Fosc, es troba el Molí de l'Espina 877 mts. N 41º 49.061 E 2º 10.515. Aquest edifici tenia tres plantes i s'hi tenia accés per un pont de volta apuntada que salvaba la riera i que avui és enrunat.
Des d'aquest paratge, podem contemplar el Roc Colomer 907 mts. N 41º 49.172 E 2º 10.537 nomenat així, per la seva semblança a un colom.
1 comentari:
Joan,
La tècnica fotogràfica immillorable.
Ara també les dades assoleixen nivells de perfecció.
Felicitats i gràcies per aquesta bona feina !
Publica un comentari a l'entrada