dimecres, 26 de gener del 2011

SANTUARI DE SANTA MARIA DE L'AGUDA







Santa Maria de l'Aguda 599 mts. 31T 367217 4630842 es troba dominant Torà a dalt d'un turó i oberta a tots els vents, antigament dita del Castell i citada amb aquest nom l'any 1010, quan fou donada a Santa Maria de Solsona.
L'actual temple, és una construcció d'estil romànic d'una sola nau i dos absis rodons, un a la capçalera i l'altre a la lateral Nord, amb volta de canó no primitiva. Presenta el parament de pedres treballades a maceta, fet típic del romànic més pur, en els laterals, als dos absis, ornats d'arcuacions i bandes llombardes, i en la porta.
Te capelles afegides a banda i banda, porta a ponent refeta i un campanar de planta rectangular més modern. Destaca la presència d'una pica baptismal del segle XI-XII.

Cronològicament cal situar la seva construcció entre finals del segle XI i la primera meitat del segle XII. Ha patit diverses reformes, especialment la dels anys 1847 a 1856, quan degut a la guerra dels set anys es va calar foc al temple, creman-se un valuós retaule gòtic i tot el seu interior. Els anys setanta es realitzà una restauració i l'any 2000 s'hi van fer obres que van reformar l'absis, la teulada i la torre, i s'ha suprimit la moderna capella que feia funcions de sagristia.

2 comentaris:

jftrenyes ha dit...

HOLA,SOC EL JORDI VEI DE L'AGUDA.
VOLDRIA DIR QUE LA FOTO DEL CEMENTIRI NO CALIA FICAR-LA,PER QUE ES PARTICULAR,DELS VEINS QUE VIVIM A L'AGUDA,PER LO DEMES M'HA AGRADAT MOLT TOT.PER RESPECTE ALS NOSTRES FAMILIARS.

Joan Escoda Prats ha dit...

Hola Jordi,
Atenent la teva solicitud, procedeixo a treure la foto del cementiri, no obstant no penso que sigui cap menyspreu a cap familiar, sino tot el contrari, és un lloc públic, i que forma part del patrimoni d'aquesta nació, que és Catalunya.