divendres, 29 d’agost del 2014

CAL MASANA





CAL MASANA 563 mts, 31T 393937  4618595 es tracta d'una masia dels segles XV, XVI, XVII i XIX, d'origen medieval. Conjunt format per un gran casal amb diverses dependències de treball, un grup de tines, una gran pallissa i una capella.

Actualment el casal està tancat per un clos, travessat de banda a banda per un carrer central. El casal forma un complex constructiu que presenta una planta allargada (fruit de nombroses ampliacions). El sector principal està comunicat, mitjançant un pas aeri, amb una segona casa situada a l'altre costat del carrer central.

El mas es troba en una posició elevada dalt d'un serrat, des d'on es pot veure la vall de la riera de Rajadell, la plana de Fals i la muntanya de Montserrat.

Antigament aquesta masia portava per nom, el Mas de Cirera.

Al costat del mas, trobem l'església de Sant Miquel de Masana, nom sobreposat, ja que el nom primitiu fou Sant Miquel del Plà de Cirera, es tracta d'un petit temple del 1632 que substituí una construcció anterior del final de l'època romànica.

Les primeres notícies de la capella de Sant Miquel, van lligades a les de la petita comunitat que dirigida per Na Cirera, s'establiren prop de la capella entorn de 1270. Hom creu que Na Cirera era filla del mas. El 1275 el bisbe Ramon d'Anglesola va acceptar canònicament la comunitat, donant-li la regla de Sant Agustí i nomenà Na Cirera primera prioressa, càrrec que encara tenia el 1287.

El 1304 una part de la comunitat, formada per sis monges es va traslladar a Cervera, on fundaren el convent de Santa Caterina, la resta continuarà a Sant Miquel fins a mitjans del segle XIV, quan es traslladà a la capella de Santa Llúcia, comptant amb l'ajut i protecció del senyor de Rajadell.

D'aleshores ençà, la capella de Sant Miquel passa a formar part del mas de Cal Masana.