El monument megalític, anomenat, dolmen del pla de Trullàs, està dins el terme de Monistrol de Calders, a l'extrem SW del Moianès, situat estructuralment en una posició dominant respecte l'entorn. Abans que fos afectat pels incendis de l'estiu del 2.003, era envoltat per pins i sotabosc. Per la recuperació del dolmen s'efectuà una adequació de tot l'entorn.
La seva alçada sobre el nivell del mar és de 716 m. i les seves coordenades N 41º 44.693' E 002º 02.082'.
L'excavació es va fer a principis de 2.003 amb la voluntat d'incloure'l dins una ruta turístico-cultural. La primera aproximació científica es produí l'any 1.920, amb l'excavació del Centre Excursionista de Vic.
Es tracta d'un dolmen de cambra simple, diferenciat d'estructures megalítiques més complexes, amb una caixa de planta rectangular i amb grans lloses falcades a terra, amb una altra a sobre com a coberta de la cambra sepulcral, el lloc d'enterrament. Al voltant de la cambra hi havia un túmul de terres i pedra de planta circular.
L'excavació va afectar les restes del túmul que l'envoltava i l'interior de la cambra. Es coneixen detalls que indiquen que l'accés a l'interior era per una llosa que s'extreia en el moment de la sepultura. Es pot situar entre el Calcolític i el Bronze inicial ( III-II mil·lenni a.C. ) El dolmen del pla de Trullàs es troba a la part central i més alta del altiplà que porta aquest nom i s'hi pot accedir pel camí que surt de la Urbanització del Solà.
2 comentaris:
Hola,
magnific com sempre el reportatge fotografic i la cita informativa.
Felicitats pel seu blog !
Antonio Mora Vergés
Joan,
Si que n'has fet de via.
Espero que ja estiguis ben recuperat i puguis tornar a fer ressenyes com les que has publicat.
Ja ho saps, si necessites altres excursions ens ho comentes al Centre Excursionista. Però vaja, amb el que he vist que coneixes, no et cal gaire.
La propera sortida la fem junts.
Josep Canals
Publica un comentari a l'entrada