dissabte, 29 de març del 2008

EL VILÀ - CA L'ARTESÀ - CAN TINOI

EL VILÀ



CA L'ARTESÀ








CAN TINOI




El Vilà 444 m. N 41º 42.769 E 1º 56.865 data del segle XVIII i està molt a prop del poble de Rocafort. A la carretera de Mura a Rocafort, abans d'arribar a Cal Jaumet, hi ha un camí, a la dreta, abans del pont de Rocafort, que s'enfila i passa del davant de l'antiga granja d'en Bleda i arriba a la casa del Vilà. La casa està totalment enderrocada i les pedres son l'únic testimoni de la seva existència. El paisatge de l'entorn del Vilà, està caracteritzat pel predomini de terres de conreu, mantenint els marges de pedra seca, que refermen l'antiga riquesa en producció de vi i altres cultius d'aquesta pairalia. Al seu costat podem veure dues barraques de vinya, que dona a pensar que en estat construïdes amb els carreus de l'antiga masia.

Ca l'Artesà 345 m. N 41º 43.122 E 1º 56.464 fou una casa construïda a començaments del segle XIX. El mas tenia l'entrada principal, formada per un remarcable portal amb carreus de pedra i arc adovellat, que encara es conserva avui dia. En aquest portal i concretament en la dovella central, hi figura gravada la data de construcció: 1.831. En el seu interior hi podem observar una tina de vi.
Del perquè d'aquest nom, res no es coneix però dona a pensar, que el nom de la casa podria tenir relació amb la professió del propietari, una vegada analitzada la seva construcció. Actualment es troba molt plena de vegetació i és de difícil accés.
Aquesta casa tenia un molí fariner al costat de la riera de Nespres. L'entorn és magnific i les seves restes es situen sobre la vessant d'un petit turó, en la confluència de la riera de Nespres amb el torrent del Ramonet.


Can Tinoi 378 m. N 41º 43.086 E 1º 56.531 segurament fou bastida a mitjans del segle XIX en l'època dels rabassaires. Actualment només en resten unes poques parets. Els murs exteriors son fets de pedruscall, amb l'excepció dels marcs de les finestres i la llinda de la porta d'entrada. La tina de vi encara es manté dempeus, però sembla d'una construcció molt pobre, ja que al seu interior no hi ha els clàssics rajols vermells.