divendres, 2 de maig de 2014

COLÒNIA GALOBARDLa COLÓNIA GALOBARD 247 mts. 31T 409151  4624275 es troba a Navarcles , al nord-oest del seu nucli urbà. La Colònia actualment està abandonada, però el recinte fabril mostra certa activitat encara, doncs sembla que algunes empreses es reparteixen en les seves naus en règim de lloguer i es dediquen a fabricar diversos productes ( material sanitari, complements tèxtils). La colònia té una filera de pisos de dues altures, totalment abandonats, però s'observa que disposava de serveis com electricitat, aigua corrent i telèfon . El terreny de la part posterior dels pisos, ha estat remogut, la qual cosa suggereix que van poder haver-hi més fileres de pisos.

No s'observen serveis com economat, escola, casino, teatre etc, donada la proximitat amb Navarcles . La Colònia es va començar a abandonar els últims anys 70, coincidint amb la crisi del tèxtil.
El 1922, hi havien 162 obrers (46 homes i 116 dones) i el 1936, 268 (82 homes i 186 dones), tal quantitat d'obrers suggereix, que un nombre indeterminat d'obrers, no vivia a la colònia (si no existien més fileres de pisos).
Aquests números també ens suggereixen, que almenys la meitat dels homes en aquest període, encara es dedicava normalment a les tasques pròpies del camp, mentre que les dones es dedicaven íntegrament al tèxtil . Els homes començaven a la fàbrica de petits, i s'anaven quan arribaven a adult per dedicar-se a l'agricultura, però les dones ingressaven joves i s'anaven grans.