diumenge, 4 de novembre del 2007

EL FARELL O LA PINEDA

Casa fortificada, actualment propietat de la Generalitat de Catalunya, i que està en camí d'una ràpida reconstrucció i restauració.
Situada al cim del pujol del Farell, i propera a Santa Creu de Palou, antigament era coneguda amb el nom de la Pineda N 41º 40.835 E 1º 55.123.
Un document de l'any 1613 ens diu: Francisco Vila, rector de la parròquia de Sant Martí de Mura, confesso i reconec a Joana Pineda, àlias Farella, vídua d'Antoni Farell, àlias Pineda, la pensió del cens de 26 lliures barceloneses que paga cada any per la festa de Sant Joan.....
Els habitants de la casa entre pagesos, menestrals i llurs famílies foren: Joan Farell, Salvador Farell, Constansa Farella, Joana Farella, Chaterina Farella, Joana Moreno, Joan Bornac, Joseph Moreno, Scarina Farella i Tomas Camps.


2 comentaris:

VIRUS DE NÈSPOLA ha dit...

Hola Joan sóc en Jordi (el petanquero, el mestre, el culd'olla, com vulguis dir-me) veig que vas fotent-li al gps i al bloc. Collonut!
No sé si saps que prop del Farell hi ha, una mica amagat, el pou del Farell amb una inscripció de 1616. Bastant ben conservat perquè no és conegut. És maco de veure. A veure si em compro un gps i et facilito les coordenades. A reveure!

Sot amunt ha dit...

Felicitats pel blog, mot bona informació.

A part del pou que s'ha comentat, al farell hi ha una espècie de cova que fa funcions de pou/cisterna i que recull l'aigua amb una sèquia. Es troba situat a al camí que va del alzina del penitents fins a la casa.